+45 30 24 49 88 info@todayimove.com

Træk vejret!

 

Hvorfor skal du fokusere på din vejrtrækning?

 

Hvis du ikke trækker vejret… så dør du! Du kan gå uger uden at spise, dage uden vand, men kun minutter uden at trække vejret. Du gør det hele tiden, uden at tænke over det. Så hvorfor fokusere på vejrtrækningen? HVORDAN du trækker vejret gør faktisk en forskel, både på hvordan dine muskler arbejder, hvordan dit stressniveau er, og hvordan din krop har det indeni. Så hele vejen rundt er der noget godt at hente ved at trække vejret bevidst.

Det siges at ca. 90 % af os ikke trækker vejret optimalt. Det er ret vildt at tænke på, at 90 % af os går på kompromis med vores krop hver eneste dag året rundt. For hver dyb vejrtækning du tager, giver du din krop livsgivende energi og minimerer risikoen for en lang række ting såsom migræne og andre former for smerte.

Hvad er årsagerne til, at vi har en begrænset vejrtrækning? 

Det kan være:

 1. Stress i hverdagen, på jobbet osv. 
 2. Traumer og livsoplevelser, der har lagret sig dybt indeni. 
 3. Fejlagtige udsagn til træning, såsom træk navlen ind til rygsøjlen, træk vejret højere oppe mm. 
 4. Dårlig holdning. Kroppen er i et kolapset stadie, hvor musikerne spænder op, og kan derfor begrænse diaphragmas bevægelighed. 
 5. Nogle fik ikke trukket vejret “ordenligt” da de blev født og derfor fik diaphragma ikke ordentlig fat. 

Hvad gør vejrtækning for os?

 1. Vejrtrækningen transporterer oxygen ind kroppen til alle vores celler, og hjælper os af med toksiner hver gang vi puster ud. Så hvis vi ikke trækker vejret ordentligt, går vi glip af masser af oxygen, og det påvirker hele vores system. 
 2. Den påvirker vores nervesystem (vores kamp/flugt system) og det går begge veje. 
 3. Det kan påvirke vores hjerterytme og kardiovaskulære system. Nogle yogier kan sænke deres hjerterytme ned til 1 slag pr. min. ved at kontrollere deres vejrtrækning og deres sind. 
 4. Den påvirker vores muskel/skelet system. Diaphragma (mellemgulv) har muskelfibre, der er forbundet med psoas (hoftebøjeren). Så hvis du flytter din vejrtrækning op i brystet, når du f.eks. stresser, bliver diaphragma “låst”. Og pga. forbindelsen ml. diaphragma og psoas ændrer det den måde, vi bevæger os på.  
 5. Dine tarme og indre organer bliver masseret hver gang, du trækker vejret dybt. Du kan påvirke din fordøjelse, når din vejrtrækning er dyb og helt frigjort. 
 6. Hjernen bruger indåndingen og udåndingen til at scanne kroppen. Ved indåndingen scannes de “tyndere lag” som sindet, følelserne og tankerne, og ved udåndingen skannes de mere fysiske dele, som muskler og knogler. Dette betyder at ofte, når du har ondt, er det svært at puste helt ud. Man flytter vejrtrækningen op i brystet og “væk” fra smerten. Hvis du er villig til at møde smerten og være med alt det, der ligger til grund for og bagved smerten, kan du trække vejret ind i smerten, puste helt ud og derved kan du lette smerten. Det kan være svært og det kan være en god idé at finde en behandler, der kan tage dig igennem. Mit personlige valg er BodyTalk og Be-Activated.  

Hvis du ikke trækker vejret fuldt og helt, vil det påvirke din krop. Dine celler får ikke nok oxygen, din krop detox’er ikke optimalt. Dit muskel-system er påvirket, hvilket betyder at dit bevægeapparat kompenserer og bruger mere energi end nødvendigt. Din krop er i kamp/flugt tilstand, så kroppen fungerer ikke så optimalt, som det er muligt, og hvis dette bliver ved over en længere periode, kan det få store konsekvenser.

De fleste mennesker mærker ikke, at de ikke har en optimal vejrtrækning, for man går jo sjældent rundt og tænker på at trække vejret. Det er ofte først, når man oplever en helt frigjort vejrtækning, at man opdager, at man har gået rundt og nærmest holdt vejret. Den frihedsfølelse man får, når man kan trække vejret fuldt og helt, er ubeskrivelig. Det er noget, du selv må opleve på egen krop. 

Fordele ved at frigøre diaphragma og arbejde med sin vejrtrækning kan være:

 1. Mindre stress i kroppen 
 2. Ro i hovedet 
 3. Stærkere integritet i den fysiske krop, så en stærkere og balanceret krop
 4. Du kan få adgang til din krops store potentiale, i sport betyder dette, at du løber hurtigere, kan løfte tungere vægte, forbedre dit golfsving… + meget mere
 5. Og meget meget mere såsom: lavere hvilepuls, lavere blodtryk, stærkere immunsystem, bedre og dybere søvnmønster, ro og balance indeni, mindre jetlag.  

Så hvordan forbedrer vi vores vejrtækningsrytme?

En måde er at bruge BeActivated teknikken til at frigøre diaphragma. Der findes aktiveringspunkter på ribbenene og brystbenet. At trykke på disse – efterfulgt af dybe vejrtrækninger ned i maven – kan hjælpe din krop med at sætte en ny vane i gang.

Er det ikke nok bare at tage dybe vejrtækninger?

Dybe vejrtrækninger er altid godt, det er bare ikke altid, at det er nok til, at kroppen slipper helt.

Der kan sidde meget gammelt gemt i diaphragma. Det siges, at alle ufordøjede følelser og oplevelser sidder der. Så dette er en simpel teknik, du selv kan gøre for at få musklen til at slappe af, så kroppen kan give slip.

Tryk på punkterne i 10-20 sekunder efterfulgt af 20 dybe indåndinger ned i maven.

Det er vigtigt at forstå, at dette ikke er et engangs-fix og så er alt godt! Dette er et værktøj, du kan bruge dagligt i dit liv. Det er normalt, at man oplever op- og nedture, og at man reagerer på ting hver eneste dag. Og det er lige der, når du står i en reaktion, stresset situation eller lignende, at du kan aktivere værktøjet. Du kan på et øjeblik hjælpe din krop ud af kamp/flugt stadiet, og ind i det parasympatiske nervesystem, hvor din krop er mere afslappet og i bedre balance. Dét aktivt at bruge værktøjet… ja, det er dit valg.

Vil du gerne have en gratis video, som guider dig igennem punkterne? Så tilmeld dig nyhedsbrevet nederst på siden, så sender jeg videoen til dig med det samme.

Vi kan gøre en kæmpe forskel for vores krop ved blot at få en lille ny vane.

Nyhedsbrevet

Gratis video: Frigør din vejrtrækning

Med vejrtrækningen kan du styrke din krop, sænke dit stressniveau og blive mere nærværende.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag den gratis video “Frigør din vejrtrækning”.